Topul minciunilor ,,bugetare”

24 Feb 2021

Minciuna 1: Pensiile și salariile consumă 95% din veniturile bugetului.

o   Adevărul: În 2020.Totalul cheltuielilor cu pensiile și salariile a reprezentat 58,6% din venituri, în 2020. Pensii: 79 miliarde de lei; Salarii: 110 miliarde de lei; Venituri: 322,5 miliarde de lei. Sursa: Execuția bugetului pe 2020, min Finanțelor Aici

o   Nici dacă se iau în calcul TOATE cheltuielile cu asistența socială, adică 138,5 miliarde de lei, adică și șomajul, alocații, indemnizații, etc, tot nu se ajunge la procentul indicat de Guvern. În acest scenariu, ponderea totală a cheltuielilor cu salariile și ASISTENȚA SOCIALĂ ajunge la 77%!

o   În 2021. Total cheltuielilor cu pensiile și salariile va reprezenta 54,5% din venituri. (Pensii: 87,4 miliarde de lei, Salariile: 111.6 miliarde de lei, Venituri: 364,9 miliarde de lei). Sursa: min Finanțelor, proiect buget guvernul Cîțu Aici

o   Minciuna Guvernului se bazează pe o afirmație trunchiată a Consiliului Fiscal care susține, în Opinia asupra Bugetului, că ponderea cheltuielilor cu salariile și asistența socială ar fi ajuns la 94,3% din veniturile statului (Detalii). În realitate, Consiliul Fiscal minte prin omisiune, întrucât nu precizează că atunci când a făcut afirmația s-a referit strict la veniturile fiscale, adică nu a luat în calcul și veniturile nefiscale (14% din PIB) sau veniturile din Fondurile UE.

Minciuna 2: Bugetul nu poate suporta pensii mai mari.

o   Adevărul: 7,83% din PIB. Atât reprezintă totalul cheltuielilor cu pensiile, ca pondere în PIB, în 2021, în timp ce media UE este 12,3% din PIB! Pensiile: 87,47 miliarde de lei – fără majorările legale amânate. PIB guv Cîțu – 1117 miliarde de lei.

o   Dacă punctul de pensie s-ar majora potrivit legii în vigoare, cheltuiala suplimentară ar fi, în acest an, de 24,1 de miliarde de lei, ceea ce ar ridica totalul costurilor cu pensiile la 111,57 mld lei, adică la 9,9% din PIB. Deci tot sub media UE.

Minciuna 3: Bugetul Sănătății în 2021 crește față de anul trecut.

o   Adevărul: Bugetul Sănătății scade cu 11%, față de anul trecut. Detalii

Minciuna 4: Bugetul Educației ajunge pentru prima oară la aproape 6% din PIB cât prevede Constituția.

o   Adevărul. Este cel mai mic buget al Educație ca pondere în PIB: 2,55%. 28,5 miliarde de lei la un PIB de 1117 mld lei

Minciuna 5: Sporurile reprezintă 85% din salariu. Este denunțat sporul de calculator

o   Adevărul. Sporurile NU pot depăși 30% potrivit legii, la nivelul ordonatorului de credit. NU există spor de calculator.

Minciuna 6: Creștem investițiile.

o   Adevărul. Mii de comunități locale primesc mai puțini bani. Proiectele PNDL sunt în pericol. Ministerul Dezvoltării are cu 7,15 miliarde lei mai puțin decât anul trecut – minus 19,2%

Minciuna 7: Iohannis: În România vor veni repede 80 de miliarde de euro de la UE care ne vor ajuta să depășim dificultățile economic (detalii)

o   Adevărul: În realitate, sunt doar 14 miliarde euro de la UE care pot veni repede în România. Dar din cauza planului prost făcut de Guvern pentru PNRR e foarte probabil să pierdem și aceste miliarde!

o   Cele 80 de miliarde sunt compuse din 50 de miliarde pe exercițiul financiar 2021-2027 și 30 de miliarde în Programul Național de Redresare și Reziliență. În ce privește cele 50 de miliarde euro, acești bani nici măcar nu au fost aprobați la nivelul UE, iar după aprobare ar urma un lung proces de absorbție care va dura ani de zile.

o   În ce privește cele 30 de miliarde din PNRR, în realitate e vorba de 14 miliarde care sunt dați de UE. Restul reprezintă doar împrumuturi care vor trebui returnate de România. Mai mult, având în vedere că România nu a obținut nici până acum avizul de la UE pentru PNRR, este puțin probabil ca România să poată folosi 70% din aceste fonduri până în la finalul anului 2022, ceea înseamnă că va trebui să returneze și cele 14 miliarde oferite de UE!

Share This