Plenul CSM a avizat negativ proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

12 Feb 2021

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie după încă o tentativă de subjugare politică a singurei secție a Justiției din România care nu este numită politic, secție sabotată pe toată planurile de procurorii din CSM și criticată aspru de asociațiile procurorilor cu fiecare ocazie pe care au avut-o.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, joi, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a fost “croită greşit de la bun început”, în timp ce fostul preşedinte al CSM Lia Savonea a catalogat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ drept “inacceptabil”, conform agerpres.ro

Înainte de dezbaterile pe fond, o parte dintre membrii CSM au ridicat problema dacă trebuie dat sau nu un aviz pe proiectul de desfiinţare a SIIJ trimis de ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Astfel, judecătorii Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina şi reprezentantul societăţii civile, Victor Alistar, au susţinut că nu mai este nevoie ca CSM să dea aviz, deoarece proiectul prezentat de Stelian Ion este identic, cu unele modificări, cu proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale al fostului ministru Cătălin Predoiu, în cazul căruia CSM a dat un aviz negativ în mai 2020.

Ministrul Stelian Ion a recunoscut că proiectul său este identic cu cel al predecesorului său, Cătălin Predoiu, din care au fost însă eliminate două articole (care se refereau la superimunităţi pentru magistraţi, n.r.).

“Am operat o foarte mică modificare, în sensul eliminării unor alineate din propunerea iniţială, dar proiectul este acelaşi. Consider că trebuie dat un aviz pe această formă de proiect de lege”,

a spus ministrul Justiţiei.

Stelian Ion a fost contrat de judecătoarea Evelina Oprina, care a catalogat trimiterea acestui proiect la CSM ca fiind o “conduită abuzivă”.

“Proiectul de lege pe care CSM l-a avizat negativ în mai 2020 are un conţinut aproape identic cu cel pe care îl avem azi în faţă. Din punctul meu de vedere, suntem în faţa unei propuneri identice ca text. Conţinutul normativ este identic cu cel pe care CSM s-a pronunţat de două ori în trecut. Aş face apel la principiul cooperării loiale instituţionale şi cred că, în acest caz, iniţiatorul ar trebui să se abţină să genereze noi şi noi proiecte de acte normative identice, până când poate cedează Consiliul şi îşi schimbă opinia. Este mai mult decât o conduită abuzivă”

a declarat Evelina Oprina.

După ample discuţii, s-a decis ca pe buletinele de vot sa fie înscrise trei opţiuni: aviz negativ, aviz pozitiv cu sau fără observaţii, respingerea acordării unui aviz.

Fostul preşedinte al CSM Lia Savonea a catalogat drept “inacceptabil” proiectul privind desfiinţarea SIIJ.

“Vă spun că aţi venit în faţa CSM cu un proiect de lege inacceptabil. Este inacceptabil, pentru că justiţia are nevoie de soluţii care să întărească independenţa judecătorilor şi nu să o slăbească, aşa cum urmăreşte acest proiect. Dacă ministrul Justiţiei din România se face că nu ştie cum a fost cu anchetarea judecătorilor în mod special, deşi şi procurorii au au făcut obiectul unor astfel de anchete, pe care pe alocuri pot să le numesc abuzive. Deci, dacă ministrul Justiţiei din România se face că nu a auzit, n-a văzut, n-a citit despre astfel de anchete, atunci voi propune Secţiei pentru judecători să-i facem un inventar al acestor nereguli cu care poate ministrul Justiţiei ar fi trebuit să înceapă şi nu în modul acesta pompieristic”

a spus Savonea.

Aceasta a adăugat că, în opinia sa, ministrul Justiţiei ar trebui să observe care sunt problemele sistemului judiciar.

Decizia a fost luată cu 11 voturi “negative”, 7 voturi “pozitive” şi un vot “pozitiv cu observaţii”.

Avizul CSM este unul consultativ, însă cu un impact major în ce privește decizia finală ce urmează să fie trimisă în Parlament și votată în cursul lunii martie, conform declarațiilor ministrului Justiției, Stelian Ion.

Share This