Nebunia este noua normalitate și roșul e noul albastru.

17 Feb 2021

Cică semestrul 4 al anului 2020 ar fi adus o creștere economică de 5,3%… E scris cu roșu, ca să ne sară în ochi.
Cu toate acestea, cu albastru pal e scris că, pe ansamblul anului 2020, scăderea economică a fost de 3,9%. Iar față de trimestrul 4 al anului 2019, a fost o scădere de 1,5% în trimestrul 4 al anului 2020.
Scăderea nu e creștere decât pentru cei care vor să manipuleze cifrele statistice.
De reținut că, pe primele 6 luni ale lui 2020, scăderea economică a fost o cădere în prăpastie – minus 12%.
Mizeria acestei manipulări se vede chiar din săgeată colorată în roșu – creșterea de 5,3% este calculată în raport de trimestrul 3 al anului 2020, când scăderea economică era de 12%, și nu în raport de trimestrul corespunzător al anului trecut. E trecut și acest raport, dar cu albastru pal, sub un titlu optimist, care să îi permită lui Cîțu să declare că a înfrânt…
Din pix, se cheamă că România a evitat recesiunea tehnică. Bloomberg s-a grăbit să titreze că e cea mai bună performanță din UE. Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns.
Așa a fost și în ianuarie 2009, imediat după falimentul Lehman Brothers. După o estimare super-optimistă de creștere economică (2,5%) a urmat o cădere în gol de 9%, care a dus la împrumutul FMI + CE de 20 mld euro, din 2009, și la tăierile de salarii și de prestații sociale și la creșterea tva cu 5%, din 2010.
Deci, pentru următoarele 3-4 luni, dormiți liniștiți, Cîțu fumează și se prăfuiește și lucrează pentru voi.
În altă ordine de idei, ceea ce a invadat piața presei de “specialitate” sunt niște cifre macro-economice care contrazic realitatea faptică:
– faliment de facto generalizat în sectorul IMM (mai ales horeca),
– faliment iminent al companiilor publice, CFR Marfă, CEO Oltenia, Elcen, Tarom, Metrorex, Poșta Română fiind doar câteva exemple din 47 (cifră pronunțată de Năsui în disputa cu Virgil Popescu pe sinecuri economice de umplut portofoliul celor două ministere care nu există oficial – economie și energie)
– reduceri de activitate ale corporațiilor (de exemplu, Dacia și Ford stau pentru că nu mai găsesc … cipuri pentru mașinile lor Frankenstein, iar Petrom anunță reduceri drastice de costuri salariale)
– creșteri de 20-25% ale prețurilor bunurilor de consum, care se reflectă în creșterea netă a masei monetare M2 cu 13% (bani tipăriți…)
– deficit bugetar de 10%,
– creșterea datoriei publice dincolo de pragul psihologic de 50% (s-a pornit de la 36% în noiembrie 2019, priceputul și înțeleptul Cîțu reușind să ne împrumute și, deci, să ne facă robi, captivi ai băncilor pe următorii 30 de ani, cu peste 130 de mld lei în acest interval).
Nebunia nu este doar să repeți la nesfârșit greșeli, gafe și dude, fiind convins că vei obține rezultate diferite cândva, nebunia este mai ales să crezi în “înțelepciunea” și eficiența unui astfel de nebun repetitiv și stereotipic. Să crezi într-un golem teleghidat.
Dar, când sala de wrestling mexican (o chestie în care doi sau mai mulți grași cu masca pe față se prefac că se bat) e plină de spectatori, e clar nebunia este noua normalitate și roșul e noul albastru.
Avocat Gheorghe Piperea

 

Share This