Marea Britanie a semnat primul său acord comercial post-Brexit, cu Japonia

11 Sep 2020

Marea Britanie a anunţat, vineri, că a încheiat un acord comercial istoric cu Japonia, după ieşirea din Uniunea Europeană la sfârşitul lunii ianuarie, acesta fiind prima ei tranzacție majoră ca stat independent.
„Este un moment istoric pentru noi și Japonia”, a anunțat Ministerul britanic al Comerţului Internaţional, prin Secretarul pentru comerț internațional Liz Truss (foto). „Marea Britanie a încheiat un acord comercial cu Japonia, primul acord de liber schimb al ţării ca naţiune independentă pe plan comercial”, mai precizează sursa citată. Cele două state au o lungă tradiție economică a liberului schimb.

Textul, care face obiectul unui „acord de principiu”, vizează creşterea volumului schimburilor comerciale cu Tokyo, cu aproximativ 15,2 miliarde de lire sterline. Acordul vizează oferirea unor avantaje competitive majore pentru exporturile Marii Britanii în Japonia, precum și măsuri de susținere a creării unor noi locuri de muncă și expansiunea economiei Regatului Unit pe relația cu gigantul economic asiatic.
Fără taxe vamale

Acordul le va permite firmelor britanice să evite taxele vamale la 99% din exporturile lor către Japonia. Principalele beneficiare vor fi industria, sectoarele agroalimentar şi tehnologic, menţionează comunicatul ministerial. De asemenea, Marii Britanii i se va garanta pe termen lung o creștere a economiei de 1,5 miliarde de lire sterline și o creștere a veniturilor lucrătorilor britanici cu 800 de milioane de lire sterline. Mai multe pe evz.ro

Share This