Magicienii

13 Feb 2021

Trebuie să recunoașteți că doar modestia îi împiedică pe actualii guvernanți să se laude cu minunile lor. Magicieni frate! Chiar dacă ei nu recunosc asta! Uite, spre exemplu Voiculescu, pac o magie și a apărut diploma de absolvire! Abracadabra, „hopuspocuspreparatus” și pac (!?), a izbucnit un foc mare și s-a golit și secția ATI, rezolvând astfel statistica referitoare la bolnavii de COVID.
Și Plicușor Ban …. Magician nene, chiar dacă nu vrea, din modestie, să recunoască. Harry Potter și nimic altceva. Doar a vânturat nițel bagheta, a incantat un scurt descânt din cartea de vrăji și pac (!?), a dispărut apa caldă și căldura din unele apartamente, de zici că nici nu a existat vreodată. S-au întors bucureștenii, instantaneu, în Epoca de Aur, prin ’86 și e chiar ca în poveste, nici nu mai știi dacă găsești drumul de întoarcere în timpul tău! Dacă reușește să oprească și curentul, două, trei ore pe zi, atunci scena e perfectă.
Ori Raluca Țurcan. Samantha, nene și nimic altceva. Doar s-a făcut că mișcă nițel din nas, că de mișcat nu poate, că are fața imobilizată de la botox, apoi a băgat un oral scurt, incantație care l-a scos până și pe Stolojan din starea vegetativă și pac ()!?, au dispărut majorările la punctul de pensie.
Și Câțu este un subtil magician, doar că s-a afirmat târziu, abia când a luat funcția de ministru de finanțe. Păi, așa gângăvit și neinteligibil, cum incantează în public formulele magice, dar într-un an de ministeriat a făcut dispărută toată creșterea economică și a înghițit din împrumuturi, fără urmă, mai bine de 15 miliarde de euro.
Și Iohannis, mare magician. Mai greoi nițel, că de, gândește mai împiedicat, dar precis în magiile lui precum nemții când strâng șuruburi. Magiile lui sunt mult mai elaborate și necesită timp, dar au efect de lungă durată. Spre exemplu, a descântat el la Sibiu de câteva ori „volkswagenizbitinzid” și pac (!?), i-au apărut 6 case în declarația de avere. Politic, a incantat mai bine de doi ani, rar, apăsat și public, PE-SE-DE – PE-SE-DE și pac au apărut guvernele Orban și Câțu, deși PSD câștigase alegerile. Un magician plictisitor, dar tenace și are cartea de vrăji bună, iar fraierii pun botul întotdeauna, la trucurile lui.
Bine, marele magician al politicii românești postdecembriste rămâne, indiscutabil, Băsescu. A fost o magie din aia minuțios elaborată. A venit la televizor, a pus paharul pe masă, a pus două cuburi de gheață, a turnat nițel whisky, cât să plutească cuburile, a băgat un descântec popular european și pac, a dispărut flota României. Literalmente, nici procurorii DNA nu au reușit să o găsească atâția amar de ani, iar specialiștii spun că nu e nici măcar în Triunghiul Bermudelor. La el, din cauza alcoolului, se mai încurcă efectele vrăjilor. O dată a greșit formula magică și în loc eliberarea unui țigan șef de clan din pușcărie, a intrat și frate său la bulău. Altădată, a făcut o vrajă financiară, cu scop electoral și fiică-sa, dar și Elena Udrea așteaptă câte 15 ani cu executare. E genul de magician care se subscrie vorbei românești: ”O fi el băiat bun, dar cam bea!”
Share This