Liderii AUR vor să legifereze revenirea mafiei în politică.

16 Feb 2021

AUR propune revenirea la finanțarea cu sacoșa de bani la partid. Liderii AUR vor ca partidele să redevină slugile politice ale finanțatorilor. Este evident și s-a demonstrat până la schimbarea legii, că finațarea de tip mafiot a partidelor, pe care o dorește acum AUR, duce la împărțirea contractelor de la stat către cei care dau banii pentru funcționarea partidelor și pentru campaniile electorale.

o   Finanțarea partidelor de la bugetul de stat este modelul european de susținere a activității politice. În 2019, de exemplu, Germania a alocat 193.610.000 euro în funcție de vorturile obținute de fiecare partid în alegeri, detalii detalii. Și Suedia este foarte generoasă cu partidele sale politice. Suma alocată pentru finanțarea partidelor: 46.185.793 euro, fondurile acordate de stat fiind principala sursă de finanțare pentru partidele politice. detalii

o   De ce e corect ca partidele să nu mai depindă de donațiile unor grupuri de interese:

1)     Independența partidelor politice este unul dintre pilonii unei democrații. E și motivul pentru care statele democratice le oferă acestora, prin susținere financiară publică, libertate față de finanțarea privată – din păcate, adesea condiționată de interese de multe ori ascunse și de cele mai multe ori toxice. Suedia, de exemplu, unul dintre cele mai democratice state din lume, alocă circa 0,09% din Produsul Intern Brut pentru finanțarea formațiunilor politice. Spre comparație, partidele din România au marja de alocare intre 0,02%-0,04% din PIB!

2)     Sunt necesare subvențiile de stat? DA! Pentru că eliberează partidele de o dependență nesănătoasă față de donațiile unor grupuri de interese cu putere financiară, oferind în același timp statului un control mai mare asupra modului în care banii acestora sunt obținuți și cheltuiți.

3)     Alocarea subvențiilor se face în funcție de rezultatele din alegeri. Este respectat votul cetățenilor, care nu mai poate fi sechestrat de interese din umbră. Interesele private nu mai pot domina proiectele publice. Este păstrată sănătatea aparatului legislativ și administrativ. Politica rămâne a partidelor, nu a intereselor de grup. Este redus riscul de corupție din activitatea politică.

Share This