Jaf impresionant la Muzeul Grünes Gewölbe – Seiful Verde din Dresda, una din cele mai magnifice camere a comorilor din Europa. Au fost furate bijuterii și diamante care ar putea valora până la un miliard de euro

11 Aug 2020

Muzeul Grünes Gewölbe (Seiful Verde) din oraşul german Dresda, una din cele mai magnifice camere a comorilor din Europa, a fost jefuit luni dimineaţă, conform unui purtător de cuvânt al poliţiei, citat de Deutsche Welle.

Poliția a spus că hoții au vizat secțiunea istorică a muzeului, acesta fiind împărțit în două secțiuni – camera comorilor istorice a lui August al II-lea cel Puternic (rege al Poloniei, Elector de Saxonia și Mare Duce de Lituania în secolul al XVIII-lea) și noua secțiune, în care sunt expuse comori individuale. Autoritățile încă evaluează ce a fost luat din colecție.

Publicația Bild a raportat că alimentarea cu energie electrică a muzeului a fost posibil sabotată de un incendiu înainte de intrarea prin efracție, un transformator electric din apropierea muzeului fiind distrus, luni, în jurul orei 5:00, cel mai probabil pentru a dezactiva alarmele. Furnizorul de energie electrică responsabil a confirmat incidentul și a spus că investighează dacă cele două evenimente au fost legate. Potrivit anchetatorilor, hoții au vizat exclusiv bijuteriile, aceștia intrând printr-o fereastră mică în interiorul muzeului. Nu a existat nicio deteriorare vizibilă în afara clădirii.

Președintele Saxoniei, Michael Kretschmer, s-a declarat șocat de acest jaf

„Nu numai colecțiile de artă de stat au fost jefuite, ci întreaga Saxonie”,

a declarat Michael Kretschmer, potrivit Deutsche Welle.

„Comorile care se regăsesc în Seiful Verde și în Palatul Regal au fost dobândite cu greu de oamenii din statul liber Saxonia de-a lungul mai multor secole. Nu poate fi înțeleasă istoria țării noastre, a statului nostru liber, fără Seiful Verde și Colecțiile de Artă de Stat din Saxonia”,

a adăugat Kretschmer, conform sursei citate.

Share This