Google anunţă că a construit primul calculator cuantic care poate efectua operaţii matematice dincolo de abilităţile celor mai multe dintre actualele supercomputere

11 Aug 2020

Compania Google susţine că a construit primul calculator cuantic, care poate efectua operaţii matematice dincolo de abilităţile celor mai multe dintre actualele supercomputere, un moment crucial, anticipat de mult timp de cercetători, informează cotidianul Financial Times.

O echipă a Google condusă de John Martinis, un fizician de la Universitatea California / Santa Barbara, preconiza că va putea atinge supremaţia cuantică încă de la sfârşitul anului 2017. Dar sistemul construit, format din 72 de biţi cuantici, s-a dovedit prea greu de controlat. Sistemul a fost modificat, fiind creat unul cu 53 de biţi cuantici, numit Sycamore. Sistemul a primit sarcina de a demonstra că un generator de numere aleatorii era într-adevăr aleatoriu. Chiar dacă sarcina are puţină aplicabilitate practică, specialiştii Google afirmă că „alte utilizări iniţiale ale acestui sistem de programare” includ deprinderea automată de informaţii, cazuri din ştiinţele practice şi chimie.

Un document elaborat de specialişti Google obţinut de FT, postat doar scurt timp în urmă cu câteva zile pe un site al NASA, arăta că procesorul nolui computer a putut efectua în doar trei minute şi 20 de secunde un calcul care pentru cel mai avansat computer clasic actual, numit 9 ar necesita aproximativ 10.000 de ani, informează mediafax.

Specialiştii Google afirmă că acest lucru înseamnă că a fost atinsă „supremaţia cuantică” – adică posibilitatea computerelor cuantice de a efectua operaţii matematice imposibile până acum.

„Acest avans semnificativ comparativ cu toţi algoritmii clasici cunoscuţi oferă o atingere experimentală a supremaţiei cuantice în privinţa unei operaţii computerizate şi anunţă începutul mult anticipatei paradigme de programare. Din ceea ce ştim, acest experiment marchează primul calcul care poate fi efectuat doar pe un procesor cuantic”,

au scris autorii.

Sistemul poate efectua doar un singur calcul, de tip tehnic, explică specialiştii, astfel că mai sunt necesari ani până la utilizarea computerelor pentru rezolvarea unor probleme la nivel practic.

„Este vorba de un moment semnificativ, este prima dată când cineva a arătat că un sistem cuantic poate depăşi computerele clasice. Este o realizare extraordinară”,

apreciază Steve Brierley, fondatorul firmei de tip start-up Riverlane.

Google nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Alţi specialişti au avertizat totuşi că supremaţia cuantică nu trebuie supralicitată, argumentând că sistemele cuantice nu vor depăşi rapid computerele tradiţionale, astfel că nu va fi o revoluţie a programării computerizate.

Share This