Jos labele de pe Justiție!

19 Feb 2021

Miza reală a proiectului de lege propus de guvern este de subordona politic controlul asupra magistraților și în special asupra judecătorilor. Dacă ar fi urmărit garantarea independenței magistraților, proiectul ar fi propus eficientizarea Secției, care e TOTAL independentă politic și nu desființarea ei cu transferarea dosarelor magistraților către procurorii numiți politic de ministrul USR-ist al Justiției și președintele PNL-ist al României. Într-un context mai larg, se observă că PNL și USR au o agendă dedicată pentru subordonarea justiției față de factorul politic și față de serviciile secrete.

o   În prezent, dosarele privind magistrații sunt instrumentate de procurori care sunt numiți exclusiv de către magistrații din CSM, fără nicio ingerință politică.

o   Soluția propusă de PNL și USR este desființarea acestei secții independente și transferarea dosarelor la procurorii numiți politic. Deci o subordonare față de politic a controlului asupra magistraților. Adică exact opusul mesajelor din opoziție în care se clama asigurarea independenței justiției și buna funcționare a statului de drept.

o   În mod similar, actualul ministru al Justiției Stelian Ion a ignorat total avizul negativ al CSM, poziționându-se într-o contradicție asurzitoare cu el însuși din vremea opoziției când îl acuza pe Iohannis că nu ține cont de avizele negative ale CSM:  „Cu privire la aceste două propuneri care au primit aviz negativ, din punctul nostru de vedere, ar fi trebuit retrasă procedura, sau domnul președinte ar fi trebuit să le respingă” (Detalii)

o   De asemenea, ministrul Stelian Ion încalcă deliberat recomandările în materie ale Comisiei Europene care spunea, prin rapoartele MCV, că decidenții politici trebuie să țină cont de avizele negative ale CSM. (Detali)

o   Unul dintre argumentele invocate de Stelian Ion pentru desființarea SSIJ este că ar fi total nepotrivit să se pună la îndoială competența DNA în anchetarea faptelor de corupție din rândul magistraților. Însă ministrul nu poate explica în ce fel s-ar asigura obiectivitatea unei anchete penale a DNA împotriva propriilor săi procurori de la DNA Bihor care sunt anchetați de SIIJ pentru tentativa de a face dosare penale unor judecători doar „pentru a le intra frica sau pentru „a-i liniști” (detalii). La fel, DNA ar urma să preia dosarele în care sunt cercetați controversatul procuror Portocală și colegii săi de la așa-zisa „unitate de elită”.

o   Inițierea proiectului de lege privind desființarea SIIJ trebuie privită într-un context mai larg care arată că PNL și USR au o agendă clară de subordonare a justiției către politic sau către serviciile de informații. Guvernul și cele două partide s-au poziționat deja împotriva unei propuneri legislative aflate în fază finală la Senat, care ar interzice colaborarea cu serviciile secrete, dar și racolarea lor de către structurile de informații.

Share This