Cîțu: ”NU VOM PLAFONA PREȚURILE LA ENERGIE!”

1 Sep 2021

Premierul României îi sfidează pe români și refuză cu premeditare oprirea jafului național generalizat prin scumpirile uriașe ale energiei,  deși sunt prevederi legale clare, pe care le-ar putea aplica.

Degeaba recunoaște ministrul Energiei neghiobia liberalizării sălbatice, făcută de guvernele PNL, și trimite controale la furnizorii care au scumpit facturile la electricitate și gaz. Detalii.

Controalele nu micșoreză facturile, sunt doar propagandă de ochii lumii. Soluția este aplicarea urgentă a prevederilor din legea concurenței care dau statului dreptul să intervină pentru a pune sub control dezmățul scumpirilor nestăvilite precum și măsuri de protecție a celor mai vulnerabili consumatori.

Românii au ajuns să plătească cel mai mare preț din Uniunea Europeană pentru electricitatea consumată, la paritatea puterii de cumpărare (Detalii), din cauza modului incalificabil în care guvernele Orban și Cîțu au făcut liberalizarea pieței;fără o minimă garanție că există concurență reală, fără să existe suficientă producție internă, fără măsuri de protecție a celor care nu-și pot permite plata majorărilor.

Acum, atât populația cât și economia, resimt crâncen orgoliul prostesc și incompetența guvernelor lui Iohannis. România este pusă în genunchi! Cu salarii, pensii, alocații înghețate dar cu un înfricoșător carusel al scumpirilor care-i spulberă puterea de cumpărare dobândită în perioda 2016 – 2019.

În timp ce țările vecine reușesc soluții care să le protejeze populația și economia – Ungaria a încheiat un nou acord cu Gazprom, pe 15 ani (Detalii) – la București apologeții liberalismului cu orice chip lasă așa-zisa piață să se regleze singură, fără să realizeze cât de criminală este o astfel de politică și pentru populație și pentru economia țării noastre. Cu prețuri de zeci de ori mai mari la energie decât în alte țări din UE, nicio companie din România nu poate face față concurenței și nu-I rămâne decât opțiunea falimentului! Detalii

Corporațiile din energie pot și trebuie să participe, într-un fel sau altul, la protejarea consumatorilor. Așa este etic și absolut necesar. Pentru asta, însă,trebuie adoptată în regim de urgență, legii consumatorului vulnerabil, la care trebuie aduse amendamente consistente care să prevadă impozitatrea suplimentară a profiruriloe firmelor din energie, bani din care să se facă subvenționarea unei părți din valoarea facturii la utilități pentru persoanele al căror venit se dovedește insuficient în raport cu majorarea tarifelor precum și stabilirea unui mecanism de plafonare a prețurilor la energie dacă piața înregistrează o creștere artificială a tarifelor, cum ar fi de exemplu, o majorare mai mare de 30%, într-un interval de 6 luni.

Share This