Cîţu, contra Cîţu

10 Feb 2021

Coaliția de guvernare susţine că va „plafona” sporurile bugetarilor. În realitate Guvernul Cîțu nu are ce să plafoneze pentru că sporurile bugetarilor sunt deja plafonate, încă de la intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare, Legea 153/2017. Dacă s-a depășit plafonul impus de lege, atunci înseamnă că premierul Cîțu îl acuză pe ministrul finanțelor Cîțu că nu a respectat legea, plătind sporuri ilegale în anul precedent.

Singura categorie de bugetari pentru care se prevăd sporuri mai mari, sunt medicii și asistenții care și-au riscat viața în prima linie în pandemie, unde plafonul a fost ridicat de la 30 la 35%, pentru a se putea acorda bonusurile de 500 euro acordate prin lege. O altă categorie este reprezentată chiar de salariații din prefecturi unde se află chiar mulți dintre cei numiţi de PNL, care primeau un spor de 30% doar pentru așa-zisa luptă cu pandemia. Acest spor a fost însă introdus chiar de către PNL, cu acordul fostului ministru al Finanțelor, ajuns acum premier.

Mai trebuie spus că acea creștere a cheltuielilor din sistemul bugetar a fost provocată de același PNL, în guvernare din care a făcut parte și Cîțu, în care numărul bugetarilor a crescut cu peste 14.000 de persoane, din care 9.000 doar în ultimele două luni din 2020.

Dintre acești noi bugetari doar 4.000 au fost angajați în sistemul sanitar pentru a crește capacitatea de răspuns împotriva pandemiei. Cea mai mare parte a bugetarilor suplimentari sunt în administrația publică centrală, adică politrucii aduși în sistem anul trecut și care însumează circa 8.400 de persoane.

 

Share This