Banca Transilvania: “Naţionalizarea profiturilor” stopează investițiile

10 Aug 2020

După ce la finele anului trecut se aducea pentru prima dată în discuție taxa pe lăcomie, cea mai mare bancă românească, Banca Transilvania, a pierdut pe Bursa Bursa din Bucureşti (BVB) o treime din valoare. În doar o lună de zile, de la o capitalizare de 11,3 miliarde de lei pe 18 decembrie 2018, Banca Transilvania a coborât la 8,3 miliarde de lei pe 16 ianuarie 2018.

La solicitarea ZF.ro, Banca Transilvania a oferit o primă reacție critică în legătură cu decizia guvernului de a impozita suplimentar băncile. Banca Transilvania consideră această măsură drept “o naționalizare a profitului”, ce va avea ca efect imediat stoparea oricărui plan de dezvoltare ulterioară a băncii, pe fondul creșterii costurilor produselor bancare.

„Dobânzile din piaţa bancară sunt rezultatul costurilor băncilor şi a concurenţei pentru clienţi. Taxarea suplimentară (mai ales la un nivel agresiv) va creşte costurile băncilor. Este destul de probabil că băncile vor fi nevoite să reducă costurile, să îşi reajusteze preţurile şi să limiteze investiţiile. Banca Transilvania a ajuns aici în 25 de ani de dezvoltare continuă şi responsabilă, în care a capitalizat profitul şi a majorat capitalul cu bani de la acţionari – acest lucru ne permite acum să credităm toate tipurile de clienţi – atât IMM-uri, cât şi populaţie. Lipsa profitului va limita capacitatea noastră de dezvoltare şi acest lucru însemnă că tot mai puţine categorii de clienţi vor avea acces la finanţare, lucru care se va vedea tocmai în limitarea creditării companiilor mici şi a populaţiei. Sursă: Ziarul Financiar

foto: bankingnews.ro

Share This