Aprilie şi mai au reprezentat pentru economia locală cele mai negre luni din ultimii 20 de ani

12 Aug 2020

Aprilie şi mai au reprezentat pentru economia locală cele mai negre luni din ultimii 20 de ani, cu scăderi pe care nicio altă criză indiferent de am­ploarea sa nu le-a provocat. Astfel, numă­rul tu­riştilor a scăzut cu 98% şi respectiv 97% în aprilie şi mai, cele două luni marcate de starea de urgenţă în care lumea aproape s-a oprit. În aceeaşi perioadă antreprenorii locali şi-au pier­dut apetitul pentru business, numărul de com­pa­nii nou înfiinţate scăzând drastic. De la o medie de 12.000 – 14.000 de firme noi lunar, apri­lie 2020 a adus doar 2.500 de companii nou create, conform zf.ro.

Ca nicio altă criză de până acum, pan­de­mia a blocat complet sau aproape total anu­mi­te sectoare ale economiei, impactul fiind chiar mai dur decât în cazul unui război, spun analiştii.

Consumul privat, cel care a ţinut timp de mulţi ani economia în priză, fiind principalul motor al PIB-ului românesc, a scăzut cu aproape 20% în aprilie, o lună marcată de stupoare şi de incertitudine, în care oamenii au cumpărat doar strictul necesar.

Totuşi, economia trebuie să meargă mai departe, astfel că iunie a adus pri­mele semnale pozitive. Cea mai bună veste a venit de la consumul privat, care a crescut în serie brută cu 2,9% în iunie 2020 versus aceeaşi lună a anului trecut. Astfel, încrederea românilor în a cumpăra a revenit în luna iunie după două luni anemice. Şi economia a simţit nevoia de un suflu nou, astfel că numărul de companii create în iunie 2020 este cu 16% mai mare faţă de iunie 2019.

Share This